14 Şubat 2013 Perşembe

DeathNote









Death Note; tüm kuzen ısrarlarına 'ben çizgi film seyretmem' diye gurur yapıp dayandığım aylar sonunda bir gece ansızın dış etkenlerin devamı ve içsel merak sonucu direncimin kırılması neticesinde attığım 2 bölümlük adımın ardından kendimi durduramadığım ilk animem.

Ve eğer anime izlemeye başlamayı düşünüyorsanız, DeathNote kesinlikle iyi bir başlangıç.

Tamamen yabancıysanız başlarda Japonca'nın -bana göre- fazlaca vurgulu hali dikkatinizi bu noktaya yoğunlaştırmanıza neden olabilir. Ama birkaç bölüm sonra isimlerden bahsedecek olduğunuzda zihninizde aynı vurgularla canlanıyor. E tabi İngilizce izlemek de bir seçenek.

Spoilersız anlatacak olursak, kabaca adını yazdığınız kişiyi öldüren bir defter deathnote. Beraberinde de sevimli bir ölüm meleğiniz oluyor. Ve kullanmanın bazı kuralları var.
Defter bir şekilde ölüm melekleri diyarından düşüp bizim zeki, çevik, yakışıklı, vicdanlı, akıllı uslu, olgun, ahlaki değerleri önemseyen Yagami Light'ın eline geçiyor.



Ve bu temiz yüzlü vicdanlı genç safiyane duygularla dünyayı kötülükten temizlemek için harekete geçiyor.
Suçluluğu ispatlanmış hasta ruhlu yoldan çıkmışları terk-i diyar eylemelerine yardımcı olmak suretiyle bu defteri kullanarak yeryüzünden temizliyor.


Ancak bu durum daha somut kurallar gereği YANLIŞ bulunuyor ve özel bir dedektif önderliğindeki Japon polisi bu masum gencin peşine düşüyor.

Özel dedektifimiz 'L' kimsenin tanımadığı, adını yüzünü bilmediği klasik dedektif.

Ve klişelere uygun olarak 'farklı'. Özetle biraz medeniyetten nasibini almamış da diyebiliriz ama demiyorum. Yakınlarımdan şiddet görmek istemem.

Tünediği zaman %40 daha iyi düşünen gizemli dedektifimiz de biraz fikir biraz şans Light'ın peşine düşüyor.



Bir de bahsetmeden geçemeyeceğim, her eve lazım Watari'miz var. L'in sağ kolu, gözü kulağı, eli ayağı.. Öyle Bir Geçer Zaman Ki'nin Süleyman'ı niteliğinde bir karakter. Kah bina dikiyor kah dondurmaları külaha koyup koca koca adamlara servis ediyor.. Zorluk -ya da basitlik- derecesine aldırmadan her işinizi görüyor.

Spoilera girme ihtimaline karşı diğer karakterlerden burada bahsetmeyeceğim. Ziyadesiyle taraflıyım zaten.

37 bölümlük kısa bir anime DeathNote ve bu yönüyle oldukça izlenilebilir 300-500 bölümlük animelerin yanında.
Oldukça sürükleyici. Sınav haftası 10 bölüm birden izletebilir mesela. Dikkatli olmak lazım :)

Ve izleyecek olanlara.. 36. bölüm ennfess!






-----------------ben izlemedim ama spoiler yemek istiyorum diyen buyursun-------------------




Anime bittiğinde Prison Break finalindeki duygularımı aynen yaşadım. Tabi Michael kanlı canlı insan olduğu için daha yoğundu ama ha Michael elektrikler içinde ölmüş ha Layto...



L'in ciddi bir hayran kitlesi var farkındayım. Ama Light'ın yakalanmamak için daha fazla çaba sarfetmesi, daha fazla yönden daha fazla ihtimale yönelik önlem alması kurgusal anlamda daha çok zevk veriyor.
Çoğunlukla Light'ın planlarının önce gösterilip L'in bu planları çözme sırasıyla izlediğimiz için Light'ı daha yaratıcı buluyor olabilirim.






L'in aramızdan zamansız ayrılışı animenin tadını biraz kaçırıyor aslında. Mello ve Near oldukça zorlama.
Her iki karakterin de ölümü fazla sıradan. Şimdi kosskoca Kira, bi şapşal Matsuda kurşunuyla mı ölecek yani?!

Ayrıca Kira'nın Misa'yı kullandığı görüşüne de kat-i suretle katılmıyorum. Mutualist bir ilişki onlarınki.

Şef Yagami de iyi niyetli kahraman polis.. Adamlar kızını kaçırmış, fırsatın ve yetkin varken adını deftere yazacağına sen teslim ol çağrışımlarındasın hala. Senin ölmene üzülmedim de çocuğun başını yaktın. Yazıklar olsun. Azıcık evladına sahip çık!

Japonların halk kahramanı olayına bakış açısı bu demek ki..

Gitti gül gibi çocuk!! (zılgıt was here)




4 yorum:

  1. Aslında anime izlemeye yeni başlayanlar için Death Note tavsiye edilmemeli. :) Çünkü çok iyi bi anime ve diğer animelerde de bu animenin bıraktığı tadı arayıp hüsrana uğrayanlar olabilir. :D ( Tamam çok iyi animeler var elbette ama Death note başkadır başka kalacak.)

    YanıtlaSil
  2. bir arkadaşım da aynı tereddüte dikkat çekmişti. standartını yükseltiyor daha zor beğeniyorsun diye. ama yine de animeye karşı merak uyandırması ve önyargıyı savuşturmak için kaliteli başlamak da lazım diye düşündüm :)

    YanıtlaSil
  3. http://www.youtube.com/watch?v=mtODX-055g8
    death note kesinlikle izlenmesi gereken bir anime evet ama gerçek hayatta olsaydı böyle olabileceğini düşünmeden edemiyorum :) eline emeğine sağlık çok güzel yazmışsın.

    YanıtlaSil
  4. olamaz benim güzelim kira gülüşüm ne halde taklit edilmiş!!
    ''books are dangerous'' sevdim bunu :D

    YanıtlaSil