21 Ocak 2014 Salı

Federer vs. Tsonga 2014 Avustralya Açık

Yılın ilk grand-slaminde Federer Tsonga'yı en azından benim beklemediğim şekilde 6-3, 7-5, 6-4'lük üç setle mağlup etti ve çeyrek finalde Andy Murray'nin rakibi oldu. Geçen yılki 5 setlik karşılaşmalarından ve Roland Garros'ta Federer'in resmen setten silinmesinden sonra Tsonga'nın daha etkili olmasını bekliyordum; ancak maç boyunca çok kısa bir zaman dışında etkili olamadı ve Federer'in oyunu genelde istediği gibi yönlendirmesine karşı koyamadı. Federer de bu maçla (umarım) 2013'teki korkunç performansını unutturacağının sinyallerini verdi.

Maça Federer etkili başladı. Kendi servis oyununu aldıktan sonra daha Tsonga'nın ilk servis oyununda servis kırma avantajı elde edip, setin sonuna kadar da elinden bırakmadı bu avantajı. Tsonga ilk set boyunca Federer'in servisini hiç tehdit edemedi; ama bunda Federer'in üstün servis performansının da büyük bir etkisi vardı. Yeni koçu Edberg'in etkisinden midir bilinmez, çokça fileye geldi, servis-vole oynadı, ayrıca çok güzel drop-shot ve passing-shotlar izledik bu bölümde.

İkinci sette durum daha dengeliydi. Tsonga yine Federer'in servisini kırmayı başaramasa da bu sefer kendininkilere başta tutundu ve durum 5-5'e kadar servis kırmasız geldi. bu anda ise Federer ilk önce servis kırma puanı yakalayıp, yararlanamadı, daha sonra ise durum 40-40'ken akıl almaz bir şansla fileden sekip, Tsonga'nın tarafına düşen bir top Federer'e tekrar servis kırma puanı kazandırdı. Bu sefer break şansını değerlendiren, daha sonra da kendi oyununu alan Federer ikinci seti de kazandı. İkinci set ortalarında ise filede kazanılan puanlarda Fedex'in 19/23, Tsonga'nın ise 5/9 gibi bir istatistik yakaladığını görüyoruz.

Üçüncü sette de Federer erken bir servis kırma avantajı yakaladı ve hatta set 4-2 lehine iken Tsonga'nın servisinde durumu 40-0'a getirdi; ama bu sırada Tsonga maç içindeki en ciddi reaksiyonunu gösterip kendi oyununu aldı, daha sonra da Federer'in oyununda ilk defa servis kırma şansı yakaladı; ancak değerlendiremedi. Daha sonra da Federer kendi servis oyunlarını alıp, maçı bitirdi.

Geçen yıl da Federer'in kurası buna benziyordu, ilk önce Tsonga'yı o zaman beş setle yenip, sonra Murray'le karşılaşmıştı ve 5 setlik uzun bir maçın sonunda Murray'e kaybetmişti. bu yıl Tsonga ile karşılaşmaları çok daha kolay geçti ve Andy Murray de sakatlıktan yeni dönmüş sayılır. Yani bir dahaki maç da geçen yıla benzer diye konuşmak iddialı olabilir. Aynı zamanda yeni raketi ve koçuyla Federer şimdiye kadari iyi görüntü çizdi, çarşamba günü geçen yıldan daha farklı bir maç izlememiz olası.

Günü diğer maçlarında da Nadal ve Murray rakiplerini 3 ve 4'er setlik maçlarla geçtiler. İlginç olan Murray'nin "lucky loser" kategorisinden gelen rakibine set kaybetmesi oldu; ama sonraki sette pek sorun yaşamayıp maçı kazandı. böylelikle 4. turu bitirip çeyrek finallere başladık, hatta bu satırları yazarken bir yandan da Djokovic ilk seti aldı Wawrinka karşısında, diğer maçlar da tamamlandığında yarı finaller öncesi dönebiliriz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder